Polna bolest Hlamidija

Polna bolest Hlamidija

Foto: Chris / flickr.com

Polna bolest Hlamidija

Šta je hlamidija?

Chlamydia trachomatis (hlamidija) je bakterija koja spada u obligatorne intracelularne parazite - ona se ne može razmnožavati van zaražene ćelije.

Kako se prenosi hlamidija?

Hlamidija se prenosi seksualnim kontaktom sa obolelom osobom, uključujući sam seksualni snošaj, analni seks i oralni seks. Prenošenje bakterije hlamidije se takođe može desiti putem vaginalnog porođaja sa inficirane na novorođenče. Kada se ne leči, hlamidija može trajno da ošteti polne organe i da dovede do steriliteta i kod žena i kod muškaraca. Takođe, hlamidija trachomatis je jedan od najčešćih uzročnika upale pluća kod novorođenčadi.

Svaka seksualno aktivna osoba može dobiti hlamidiju. Što je veći broj seksualnih partnera, veći je rizik od infekcije. Hlamidija i gonoreja imaju slične simptome, a mogu imati i slične komplikacije ako se ne leče, pa se hlamidija ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gonoreja, i obrnuto. Ovo je loše, jer se lečenje ove dve polne bolesti razlikuje.

Hlamidija kod žene može inficirati cerviks i urinarni trakt, a takođe može da uzrokuje i zapaljenje karlice kada dospe u kanale materice (uterine tube). S obzirom da grlić materice kod tinejdžerki i mladih devojaka nije potpuno zreo, one su u posebnom riziku od infekcije, ako su seksualno aktivne.

Sa druge strane, hlamidija kod muškarca može da inficira urinarni trakt i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji sprovodi spermu od testisa do semevoda) a posledica mogu biti epididimitis (upala semevoda, tj. semenih kanalića), otekline ili zapaljenje testisa, kao i bolovi u testisima.

SVAKO ko je seksualno aktivan, treba da se testira najmanje jednom godišnje, s obzirom da simptomi hlamidije mogu da budu i neprimetni.

Hlamidija inkubacija

Inkubacioni period kod hlamidije traje od 1 do 3 nedelje.

Zastupljenost hlamidije

Procena je da je oko 4% ljudi zaraženo ovim patogenom, što je čini jednom od najčešćih polno prenosivih patogena.

Hlamidija simptomi

Dakle, možete se zapitati koji su to simptomi hlamidije. Ako praktikujete seks nezaštićeni kondomom, a niste u striktno monogamnoj vezi, možda već imate hlamidiju i treba da proverite ove najčešće simptome. Simptomi mogu da toliko blagi, skoro pa neprimetni, ali trebalo bi da se pokažu nakon jedne do tri nedelje nakon seksa sa zaraženom osobom, ako ste se zarazili.

Hlamidija kod Žena

Simptomi hlamidije kod žena
Nema simptoma u 70-80% slučajeva! (Jedna studija je utvrdila da čak 3% ispitanika koji bili u grupi mlađih odraslih između 18 i 35 godina ima nelečenu hlamidiju.) Ukoliko ima simptoma, to su:

- Peckanje pri mokrenju tj. prilikom mokrenja.
- Pojačan vaginalni sekret.
- Bol u donjem delu leđa.
- Neuobičajen bol prilikom seksa.
- Vaginalno krvarenje izmedju ciklusa (menstruacija).

Hlamidija kod Muškaraca

Simptomi hlamidije kod muškaraca
Kao i kod žena, velik broj muškaraca koji su inficirani mogu proći bez simptoma. Procene koliko muškaraca koji imaju hlamidiju, nema simptome, kreću se od 25% do 50% što je velik procenat. Ukoliko simptomi ipak postoje, to su:

- Peckanje pri mokrenju tj. peckanje prilikom mokrenja.
- Sekrecija iz penisa (iscedak).
- Upaljeni ili natečeni testisi, bolovi u testisima.
- Ponekad neugodan svrab oko glavića na penisu.

Hlamidija u trudnoći

Hlamidija u trudnoći povećava šanse za infekciju vodenjaka (amniona) i plodove vode, što može da izazove prevremeno pucanje vodenjaka i prevremeni porodjaj, iako blagovremena terapija može da smanji rizik od ovih problema. Neke studije su povezale hlamidiju sa pobačajem, iako neke druge studije nisu našle takvu vezu.

Takođe, infekcija hlamidijom koja se ne leči, povećava rizik da organizam, ukoliko dođe u kontakt sa HIV virusom bude zaražen njime, a isto važi i za neke druge polne bolesti, kao što su npr. gonoreja i sifilis, ako ste bili izloženi njima. Takođe raste rizik od infekcije materice nakon porođaja.

Bitno je napomenuti, ako imate infekciju za vreme porođaja, postoji šansa da prenesete hlamidiju na svoju bebu. Ustvari, skoro 50% beba koje dođu na svet vaginalnim porođajem (i čak neke bebe rođene carskim rezom) će dobiti hlamidiju. Određen broj beba koje su dobile hlamidiju (između 25 i 50 posto) će razviti konjuktivitis (infekcija očiju), a između 5 i 20 procenata beba će dobiti upalu pluća nekoliko nedelja ili nekoliko meseci nakon rođenja.

Iako ove infekcije mogu biti veoma ozbiljne, bebe koje se blagovremeno leče antibioticima uglavnom prolaze dobro. Naravno, bolje je da se vi izlečite za vreme trudnoće i sprečite da se vaša beba uopšte zarazi.

Test Na Hlamidiju

Iako možda i sami možete da posumnjate da su u pitanju simptomi hlamidije, ova bolest može biti pravilno dijagnostikovana jedino od strane vašeg doktora, a to zahteva odgovarajući hlamidija test. Test na hlamidiju se radi u laboratoriji, a koristi se uzorak telesne tečnosti ili urina, kako bi se utvrdilo da li je bakterija hlamidija (Chlamydia trachomatis) prisutna.

Nekoliko tipova testova se koristi da bi se utvrdilo prisustvo hlamidije. Najviše testova se radi korišćenjem uzorka telesne tečnosti uzetog sa inficiranog dela tela.

NAAT testovi (Nucleic acid amplification tests).
Ovi testovi pronalaze genetski materijal bakterije hlamidije. To su najosetljiviji dostupni testovi. Ovo znači da su veoma precizni i da je veoma malo verovatno da dobijete lažno pozitivan rezultat testa. PCR testovi (Polymerase Chain Reaction) su primer NAAT testova. Ovaj hlamidija test se takođe može raditi i na uzorku mokraće.

Test uzorka DNK (DNA probe test)
Ovim testom se takodje pronalazi DNK hlamidije. Veoma su precizni, ali nisu toliko osetljivi kao NAAT testovi.

ELISA i EIA testovi (Enzyme-linked immunosorbent assay)
Jednostavan, brzi test, koji pronalazi antigene hlamidije (supstance koje aktiviraju imuni sistem za borbu protiv hlamidije).

DFA testovi (Direct fluorescent antibody test)
Brzi testovi koji takođe pronalaze antigene hlamidije. U ovu grupu spada i DIF test na hlamidiju.

Hlamidija kultura (chlamydia culture)
Kultura je specijalno izolovana posuda koja omogućava bakteriji hlamidije da se razvija. Ovaj test je skuplji i rezultati se čekaju duže nego kod drugih testova. Kultura se mora raditi u laboratoriji. Test hlamidija kulture se može raditi kada se sumnja da je dete seksualno zlostavljano ili kada terapija infekcije nije bila uspešna.

Ako vaš doktor posumnja na hlamidiju, možda će vam, čak i pre nego što rezultati testova budu gotovi, propisati odgovarajuću terapiju kako vam se stanje ne bi pogoršalo i kako ne biste vi sami nekoga zarazili.

Lečenje Hlamidije

Lečenje hlamidije je prilično jednostavno, jer je u pitanju polna bolest koja se može lečiti upotrebom antibiotika kao što je sumamed (zithromax) ili doksiciklin. Prilikom primanja terapije, obolela osoba mora privremeno prestati sa seksualnim odnosima, obzirom da je i dalje zarazna i da može zaraziti svog partnera ili partnere, koji onda opet mogu zaraziti nju.

Ne mogu se svi antibiotici koristiti za protiv hlamidije. Zato, ako je kupovina leka preko interneta jedna od opcija, preporučujemo vam da izaberete uglednu kompaniju i da se prethodno dobro raspitate i proverite da li se antibiotik koji kupujete uspešno primenjuje za lečenje hlamidije. Kada započnete propisanu terapiju, pratite uputstva doslovce i vodite računa da je sprovedete do kraja. Ni slučajno nemojte prekidati uzimanje lekova samo zato što su simptomi nestali, već budite dosledni i sprovedite terapiju do kraja, inače će se hlamidija vratiti.

Izvor:Opusteno.rs

Preporučujemo:

Polna bolest Vaginitis - zapaljenje vagine

Polna bolest Vaginitis - zapaljenje vagineVaginitisi (vulvovaginitisi) predstavljaju grupu zapaljenskih oboljenja donjeg genitalnog trakta, koji uključuje vaginu i vulvu, a izazvani su vrlo poliomorfnom etiologijom - od iritacije, preko zapaljenskih faktora tipa bakterija, virusa, gljivica, do mehaničkih ...

Polna bolest gonoreja - simptomi i lečenje

Polna bolest gonoreja - simptomi i lečenjeGonoreja, triper ili kapavac je zarazna polna bolest koja se prenosi polnim kontaktom. Prilikom polnog kontakta dolazi do prenosa bakterije sa sluznice polnih organa zaražene osobe na sluznicu zdrave osobe. Bakterije napadaju cilindrični epitel sluznice ...

Polna nemoć i narodni lekovi

Polna nemoć i narodni lekoviPolna nemoć donosi muškarcu mnogo neprijatnosti, ali malo ko se zamislio nad njenom prirodom i uzrocima. Po pravilu, polna nemoć je posledica nedostatka vitamina u organizmu, preterane fizičke i nervne iscrpljenosti i dugotrajne upotrebe alkohola i duvana. Kad ...

Šta je lajmska bolest

Šta je lajmska bolestParadoksalno, lajmska bolest je nešto veoma, veoma staro, ali i nešto relativno novo. Kada su istraživači izvršili obdukciju Ledenog čoveka Ocija, 5.300 godina starog mumificiranog čoveka pronađenog u Alpima, otkrili su dokaze da je patio od lajmske bolesti ...

Alchajmerova bolest i video igre

Alchajmerova bolest i video igreVideo igre možda ključne za Alchajmera. Višesatno igranje igrica može pripremiti vaše dete da postane laparoskopski hirurg jednog dana, pokazuju nove studije. Prilikom igranja igrica u mozgu se dešava reorganizacija kortikalne mreže, što značajno utiče ...

Pogledajte i:

Kako izgleda bolest desni

Kako izgleda bolest desniBolest desni je vodeći uzrok gubitka zuba kod odraslih. To može biti uzrokovano lošim higijenskim navikama zuba, poput izbegavanja svakodnevnog pranja zuba, čišćenja zubnim koncem, izbegavanja redovnih stomatoloških pregleda kod zubara. I ne samo to...

Nova bolest mladih: Pijanoreksija

Nova bolest mladih: PijanoreksijaOko 30 odsto žena starih između 18 i 30 godina, najčešće studentkinja, ograničavaju količinu hrane preko dana kako bi te kalorije mogle da popiju kada izađu u grad, utvrdila je studija univerziteta Misuri. Ta je praksa tri puta češća među ...

Lečenje mononukleoze - bolest poljupca

Lečenje mononukleoze - bolest poljupcaLečenje mononukleoze nije baš tako jednostavno, zapravo ona se i ne može izlečiti na neki klasičan način, već se ona mora preboleti. Mononukleoza je u narodu poznata i kao bolest poljupca jer se najčešće i prenosi upravo poljupcem. Kod ljubljenja ...

Narodni lek za bolest sklonosti ka krvarenju (hemofilija)

Narodni lek za bolest sklonosti ka krvarenju (hemofilija)Kod ove, Bogu hvala retke bolesti, uspeh se postiže sledećim lekovitim biljkama: - veronikom (razgonom) - virkom - rusomačom - hajdučkom travom. One se pomešaju u jednakim količinama. Dnevno mora da se pije najmanje četiri šolje čaja, raspoređene na ceo dan...

Ayurveda: Ama - kada toksini uzrokuju bolest

Ayurveda: Ama - kada toksini uzrokuju bolestDo bolesti može doći zbog više uzroka. Neki krive spoljašnje napadače - viruse, bakterije i parazite. Drugi tvrde da bolesti dolaze iznutra, da se razboljevamo kada je poremećena ravnoteža u našem organizmu. Naše zdravlje može poremetiti stres, nezdrav ...

Zanimljivo:

Dr Slađana Velkov: Mikroorganizmi i kako nastaje bolest?

Dr Slađana Velkov: Mikroorganizmi i kako nastaje bolest?Kada dođe do nakupljanja toksičnih materija u telu, koje uglavnom unosimo preko hrane, telo će najpre početi da ih odlaže pre svega u masnom tkivu koje služi za odlaganje toksičnog otpada. Što više industrijske i kuvane hrane jedemo sve više ćemo masnog ...

Koje neželjene efekte može izazvati riblje ulje

Koje neželjene efekte može izazvati riblje uljeDodaci ribljeg ulja mogu biti od koristi za zdravlje, ali mogu izazvati i neželjene efekte, kao što su neprijatan miris i gastrointestinalni simptomi. Kod nekih ljudi takođe može povećati rizik od krvarenja i raka prostate. Određene ribe i ulje iz njih sadrže ...

Mandarina ili kupina - šta je zdravije - poređenje

Mandarina ili kupina - šta je zdravije - poređenjeIako mnogi postavljaju pitanje koje je voće zdravije - mandarina ili kupina, odgovor na ovo pitanje nije crno-belo. Naime, zdravstvena vrednost ovih voćki zavisi od mnogih faktora, poput nivoa minerala, vitamina i makronutrijenata, ali i individualnih potreba ...

Koje su države najveći zagađivači prirode po emisiji CO2 1840 - 2021

Koje su države najveći zagađivači prirode po emisiji CO2 1840 - 2021Nekada je postojala jasna povezanost između ekonomske razvijenosti zemlje i njenog lošeg uticaja na ekologiju. Poslednjih decenija se sve više priča o vođenju računa o očuvanju životne sredine. Da li se samo priča ili radi po tom pitanju saznaćete na ...

4 zdrava razloga da probate bademovo mleko

4 zdrava razloga da probate bademovo mlekoOva popularna zamena za mleko bez mlečnih proizvoda ima mnogo zdravstvenih prednosti koje je čine više od prolazne mode. Razmišljate o prelasku sa običnog mleka na mleko od orašastih plodova? To može biti dobra alternativa za svakoga ko je alergičan ...