Karanfilić kao narodni lek

Karanfilić kao narodni lek

Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Karanfilić kao narodni lek

Glavni sastojak karanfilića (Syzygium aromaticum), eterično ulje s eugenolom, daje ovom začinu karakterističan ukus i miris. Sadrži i tanine, smolu, sluz i veliki procenat flavonoida koji imaju snažno antioksidativno, protivupalno i antikoagulantno dejstvo. Zahvaljujući ovim ljekovitim sastojcima karanfilć se kao lijek koristi u kineskoj i ajurvedskoj medicini preko 2.000 godina.

Nostradamus nije bio samo prorok i vrsni astrolog. Za svog života u Francuskoj je bio mnogo poznatiji kao lekar. Kada je epidemija kuge zahvatila Francusku dao je veliki doprinos u pravcu suzbijanja ove opake bolesti. Iako su virusi otkriveni tek krajem 19. veka, Nostradamus je zaključio da higijena i vitamin C imaju ključnu ulogu u prevenciji zaraze. U tome se uglavnom sastojao njegov tretman obolelih od kuge, pa je postigao i veliki uspeh u sprečavanju širenja ove bolesti. Zbog toga je bio i nagrađen nekom vrstom doživotne materijalne pomoći od strane gradskih vlasti.

Osim higijenskih mera predostrožnosti i vitamina C, zaraženima je prepisivao "ružičaste tablete" koje je pravio na osnovu sopstvenog recepta, a u njihov sastav su ulazili: karanfilić, perunika, aloe vera, ruža i kora čempresa. Za vreme epidemije obilazio je mnoga sela i lečio veliki broj obolelih od kuge. To znači da se konstantno izlagao ogromnom riziku da i sam postane žrtva pošasti - međutim virus ga je zaobišao. Pričalo se da je to zbog toga što je kao zaštitu od zaraze uvek imao u ustima karanfilić. Da li ga je taj mali pupoljak zaista spasao ili je jednostavno imao sreće i izuzetno snažan imunitet, ne može se sa sigurnošću tvrditi. Ipak, činjenica je da je karanfilić snažan antiseptik.

Lekovita svojstva karanfilića

Karanfilić ili klinčić (latinski naziv: Syzygium aromaticum) sadrži kariofilen, eugenol i tanin, supstance koje i pojedinačno a naročito udruženo imaju snažno antimikrobno dejstvo. Dakle, karanfilić definitivno deluje protiv virusa, bakterija, gljivica, pa čak i parazita.

Osim toga, ova začinska biljka je lokalni anestetik, tako da ulje karanfilića može ublaziti zubobolju. U te svrhe potrebno je natopiti pamučnu vaticu i staviti je na bolan zub ili desni. Jos jedna prednost je u tome što će ulje karanfilića na tom mestu ujedno izvući bakterije. Ranije se ulje karanfilića intenzivno i koristilo u stomatologiji kao oralna lokalna anestezija i kao sredstvo za dezinfekciju zubnih korenskih kanala. Žvakanje pupoljaka karanfilića ublažiće bolove u ustima i grlu. Čaj od karanfilića pomaže u lečenju infekcija disajnih organa.

Karanfilić je takođe odlično sredstvo za otklanjanje gasova u stomaku, koji razvijaju osećaj nadutosti, jer podstiče pravilno usvajanje hrane i eliminaciju toksina. Pored toga, ublažava mučninu i umiruje nagon za povraćanjem.

Pored svih svojih lekovitih svojstava, karanfilić se ipak najčešće upotrebljava kao začin i to naročito u azijskim zemljama. Njime se začinjavaju meso, mesne prerađevine, sosovi, slatke poslastice, kokteli, pa i razni čajevi od sasvim drugih biljaka.

Karanfilić kao analgetik

Mleveni karanfilić zaustavlja krvarenje i ublažava bol tako što se pospe po rani, dok je u slučaju uhobolje potrebno razblažiti ulje karanfilića sa maslinovim, umočiti u njega kuglice od vate i držati u uhu pola sata.

Karanfilić kao afrodizijak

Ukoliko se nekoliko kapi ulja od karanfilića rastopi u vodi i nakapa u jelo, dobija se moćan prirodni afrodizijak.

Karanfilić za njegu kože

U borbi protiv akni ovaj začin se pokazao koristan u kombinaciji s medom i limunom: pomešati po kašičicu mlevenog karanfilića i meda i dodati 3 kapi limunovog soka. Masku naneti na lice, ostaviti da deluje 20 minuta i opratu hladnom vodom. Masaža lica uljem od karanfilića smanjuje nadutost i hidrira kožu.

Karanfilić kao aromatik i antiseptik

Ulje karanfilića je dobar aromatik i antiseptik: ako se nekoliko kapi razblaži vodom i mućka u ustima, nestaće neprijatan zadah, a pritom će se sprečiti širenje zubnog karijesa i ublažiti zubobolja. Osim toga, karanfilić začin jača imunitet, poboljšava metabolizam i ublažava reumatske tegobe.

Karanfilić protiv holesterola

Odličan narodni recept protiv holesterola i triglecirida:

Potrebno vam je 5 grama karanfilića i 2 litra vode. Nesamlevenog karanfilića stavite u bocu sa vodom i ostavite naredna dva do tri dana u frižideru. Bocu za to vreme treba protresti par puta tokom dana. Napitak od karanfilića pijte svako jutro i to po jednu manju šoljicu (za kafu) - najviše do 1 dl dnevno. Kada popijete prvu količinu, nastavite sa još jednom bocom. Nakon dve popijene boce pravi se pauza od mesec dana, kada se terapija sa klinčićem može ponoviti.

Iskustva sa ovim receptom su pozitivna i najverovatnije da nećete morati ni praviti drugu turu jer se karanfilić za holesterol pokazao veoma dobro i delotvorno.

Karanfilić za mršavljenje

Karanfilić stimuliše probavu na način da reguliše rad celokupnog probavnog trakta, pospešuje varenje hrane, ojačava imunitet, poboljšava cirkulaciju i značajno ubrzava metabolizam, sprečava nadimanje, mučninu i ostale stomačne tegobe. U kombinaciji sa đumbirom i cimetom postiže odlične rezultate u topljenju masnih naslaga.

Recept za skidanje kilograma

Pomešajte po 30 grama đumbira, karanfilića i cimeta.
30 minuta pre doručka uzmite po jednu kašiku mešavine, razmućenu u 1 - 2 dl vode.
Terapiju ne smete koristiti duže od 30 dana.

Kako napraviti ulje karanfilića

Stavite u teglu 1/4 šolje celih karanfilića i prelijte sa šoljom maslinovog ulja.
Pokrijte i ostavite da odstoji ceo dan(24h), pa procedite.

Držati ulje karnfilića u zatvorenoj teglici u frižideru.

U slučaju opekotina naneti ulje karanfilića jer ublažava bol i sprečava nastanak infekcije. Masaža podstiče cirkulaciju i čini kožu blistavom i mekom.

Čaj od karanfilića

2 do 3 karanfilića preliti sa 2,5 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti da odstoji 15 minuta i procediti.
Pije se dva do tri puta dnevno.

Čaj od karanfilića rešava probleme sa opstipacijom i poboljšava varenje.

Karanfilić u kulinarstvu

U kulinarstvu karanfilić se korsti kako u slatkim, tako i u slanim jelima. Celi komadi se dodaju u kompote, voćne salate, čajeve, kuvano vino i voćne sokove. Karanfilić se obavezno stavlja u pečenja, naročito masno meso jer olakšava probavu. Vrsni kuvari dodaju ga u hleb, peciva, pileću i riblju čorbu, umake i marinade, šunku i kobasice, a odlično se slaže u kombinaciji sa šargarepom, dinjom, cveklom, kiselim kupusom i lukom.

Zbog jake arome, dovoljno je jelu dodati 5 celih karanfilića, a ako je reč o mlevenom začinu, onoliko koliko stane na vrh noža.

Kako još možete upotrebiti karanfilić

Neprijatan miris iz kuhinje može se ukloniti kuvanjem karanfilića u malo vode.
Prirodan osveživač prostora možete dobiti ako zabodete desetak karanfilića u koru od celog limuna.
Za dezinfekciju termos boce dovoljno je u čistu bocu ubaciti nekoliko karanfilića, zatvoriti i ostaviti da odstoji nekoliko sati, a potom je ponovo oprati.

Izvor:Opusteno.rs

Preporučujemo:

Bršljan kao narodni lek

Bršljan kao narodni lekBršljan pročišćava bronhije. Bršljan (latinski naziv: Hedera helix) je biljka sa kojom se većina od nas susretala u prirodi. To je jedna vrsta divlje loze poreklom iz Evrope i Azije sa umerenom klimom. Istorija bršljana dopire do drevnih Grka u opisima obreda ...

Žalfija kao narodni lek

Žalfija kao narodni lekŽalfiju zovu još i: kadulja, kuš, lekovita slavulja, krstašica. Žalfija je višegodišnja lekovita biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm. Ima drvenastu stabljiku i veoma jak koren. Raste kao divlja biljka, najčešće po kamenitim mestima, a često se ...

Kopriva kao narodni lek

Kopriva kao narodni lekLatinski naziv za koprivu je Urtica dioica Jedan lekar je prilikom predavanja koje je prenosio radio ukazao na to da je kopriva jedna od najboljih lekovitih biljaka koje imamo i da čovek, kada bi znao koliko je ona lekovita, ne bi gajio ništa drugo osim koprive...

Urinoterapija kao narodni lek

Urinoterapija kao narodni lekDa li je urinoterapija najbolji besplatni lek? Čuda urinoterapije i tradicija urinoterapije. Savremeno društvo je na žalost društvo bolesti. Svakodnevno slušamo i čitamo vesti na televiziji, internetu, u novinama o raznim vrstama bolesti, kako ih izlečiti...

Ruzmarin - narodni lek

Ruzmarin - narodni lekRuzmarin je još jedan veliki dar prirode. Latinski naziv za ovu lekovitu biljku je Rosmarinus officinalis a njegov najvažniji sastojak je etarsko ulje, u čiji sastav ulaze kamfor, cineol, pinen. Osim toga sadrži i gorke materije, holin, tanin, smole... Lekoviti ...

Pogledajte i:

Narodni lek za menstruaciju

Narodni lek za menstruacijuPrirodni i narodni lekovi za menstrualne tegobe i bolove. Kako ublažiti menstrualne tegobe. Oticanjem krvi menstruacijom gubi se puno crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i opada nivo hemoglobina, pa je neophodno da se kroz adekvatnu ishranu obezbedi dovoljno hranjivih ...

Gavez kao narodni lek

Gavez kao narodni lekLatinski naziv za biljku gavez je: Symphytum officinale. Ova lekovita biljka, poznata i pod nazivom sodul ili sodula, kao i crni koren i kuhinjsko zelje, ubraja se među neophodne i najvrsnije biljke koje nam priroda daje na raspolaganje. Raste na vlažnim livadama...

Heljda kao narodni lek

Heljda kao narodni lekHeljda, veoma korisna namirnica čiji ukus najviše podseća na orah, a izgled na žitarice u stvari je zaljasta biljka a njen latinski naziv je Fagopyrum esculentum. Pre nego što se može upotrebljavati za ljudsku ishranu heljdina zrna se moraju očistiti od ...

Narodni lek: Sok od šargarepe

Narodni lek: Sok od šargarepeZa šta je dobar sok od šargarepe koji se koristi kao prirodni, narodni lek. Jarko narandžasta boja šargarepe potiše od karotina, kojeg u šargarepi ima u izobilju, kao ni u jednoj drugoj namirnici. Iz karotina nastaje vitamin A koji nam obezbeđuje bolju pigmentaciju ...

Narodni lek: Bosiljak

Narodni lek: BosiljakDa li ste znali da je Bosiljak odličan prirodni lek za borbu protiv akni, zapušenog nosa, kijavice, sinuse? Možda niste znali da je bosiljak prirodni antibiotik i da ima višestruko lekovito svojstvo. Pored toga, ova zelena biljka, koja potiče iz Azije ...

Zanimljivo:

Narodni lek za otok

Narodni lek za otokNarodni lekovi za otok. Rešite se otoka na zdrav i prirodan način. Ljudsko telo sadrži vrlo veliku količinu tečnosti, odnosno vode (oko 60% težine tela, kod dece i više). Ova tečnost struji delom u obliku krvi kroz sva tkiva, natapa ih i hrani, a delom je sastavni ...

Trešnje kao narodni lek

Trešnje kao narodni lekTrešnje su prirodni, narodni lek protiv reume, celulita, bora i još mnogo toga. Za bečkog profesora Hademara Bankhofera one su prirodni lek sa drveta - jer pomažu protiv reume. Spisak materija koje sadrže trešnje je dugačak: vitamin C za imuni ...

Kantarion - narodni lek

Kantarion - narodni lekKantarion ili gospina trava po svojim lekovitim svojstvima već odavno je poznat i priznat. Ova lekovita biljka čest je gost u našim kućama i rado se upotrebljava za otklanjanje mnogih tegoba. Na prvom mestu nalazi upotrebu za lečenje rana, grčeva u stomaku...

Bokvica kao narodni lek

Bokvica kao narodni lekBokvica spada u jednu od najrasprostranjenijih biljaka. Ovaj biljni lek je cenjen još iz davnina po brojnim lekovitim svojstvima. Bokvica ima dve sorte a to su: - ženska bokvica (Plantago major) - glatka bokvica (Plantago media) obe imaju istu lekovitu vrednost ...

Peršun kao narodni lek

Peršun kao narodni lekPeršun spada u začinske biljke, ima malu kaloričnu vrednost a bogat je mineralima i vitaminima pa je zbog toga pogodan i za dijetalnu ishranu. Koriste se i koren i listovi, u kojima ima najviše korisnih sastojaka. Bogat je mineralima i vitaminima C i A kao i izuzetno retkim ...