Menopauza: simptomi, lečenje i saveti

Menopauza: simptomi, lečenje i saveti

Foto: sxc.hu

Menopauza: simptomi, lečenje i saveti

Menopauza - kako prepoznati prve simptome?

Menopauza je vreme u kome nastaje poslednje menstrualno krvarenje uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice (endometrijum).

Na našem geografskom podneblju najčešći životni period u kome nastaje menopauza je starost između 48. i 51. godine života. Veoma su retke osobe kod kojih redovni menstrualni ciklusi traju do šezdesete godine. Nažalost, zbog uticaja faktora okoline, težih bolesti, operacija, stresnih situacija i delovanje nekih lekova - funkcija jajnika može prestati i pre 40. godine života, i tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika.

Prirodno nastala menopauza može se dokazati retrospektivno, na osnovu podataka dobijenih od žene, tj. da poslednjih godinu dana nije imala menstrualne cikluse, ili ranije na osnovu hormonskog statusa (određivanje hormona iz krvi).

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauzni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova u menopauzi koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona, a mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko desetina godina.

Perimenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je ovaj period vremenski ograničen na godinu dana od poslenje redovne menstruacije. Međutim, kako brojni simptomi menopauznog sindroma ne prestaju godinu dana nakon poslednje menstruacija, postavlja se pitanje da li je opravdano sindrom i zadržati.

Klimakterijum je termin koji se odnosi na involutivni period koji obuhvata 5 godina pre i nakon menopauze, a označava vreme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka generalizovanoj atrofiji kože, smanjenju čvrstine kostiju - osteoporozi i sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa. S obzirom na ranije navedeno, klimakterijum traje 5-10 godina, a obuhvata period perimenopauze, menopauze i postmenopauzni period.

Simptomi i samokontrola tegoba tokom menopauze

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Oko 75% žena prolazi kroz period menopauze sa minimalnim tegobama, ili su one takvog intenziteta da ne ometaju radnu sposobnost, niti utiču na kvalitet života. Međutim, 25% žena ima veoma izražene subjektivne tegobe, koje utiču na radni kapacitet, smanjuju vitalnost i menjaju kvalitet života. Zlatni standard za terapiju kod te populacije žena je hormonska terapija.

Akutni simptomi menopauze

menopauza simptomi, lecenje 0

Samokontrola izraženosti tegoba tokom menopauze

menopauza simptomi, lecenje 1

0 - nema
1 - blago
2 - osrednje
3 - značajno
4 - teško izdržljivo

Ukoliko je ukupan broj bodova veći od 44 (što je maksimalan broj bodova), apsolutno je indikovana primena hormonske terapije, ukoliko udružene bolesti ne sprečavaju njenu upotrebu (karcinom dojke, endometrijuma, infarkt mozga ili srca)

Ako je broj bodova od 22 do 44, treba se obratiti za pomoć nadležnom ginekologu i endokrinologu.

Za broj bodova manji od 22, neophodna je procena faktora rizika za neke bolesti kao što su: bolesti kardiovaskularnog sistema, osteoporoza, Alchajmerova bolest, prema podacima iz porodične anamneze.

Iz tabele se jasno vidi da su akutni simptomi naglog prestanka rada jajnika:

Vazomotorni simptomi: topli talasi, znojenje, poremećaj sna
Razdražljivost, nervoza, depresija, osećaj nedostatka volje i stalnog umora
Urogenitalni simptomi: suvoća vagine, bolan seksualni odnos, često mokrenje

Rana menopauza

U ranijem tekstu je naglašeno da na našem području menopauza nastaje najčešće između 48 I 52. godine života. Ukoliko prestanak menstrualnih ciklusa nastane pre četrdesete godine života, najčešći termin koji se upotrebljava je rana menopauza (rana insuficijencija ovarijuma - Premature Ovarian Failure - POF).

Danas je termin rana menopauza zamenjen terminom rana insuficijencija jajnika. Iako je vrednost hormona koju treba kontrolisati u ovom periodu veoma slična vrednostima u periodu menopauze, znači izrazito su povišene vrednosti gonadotropina (FSH i LH - hormoni hipofize, i smanjena vrednosti estrogena - hormona jajnika), ipak postoji nekoliko osnovnih razlika.

Jedna od osnovnih razlika sastoji se u tome što žene sa ranom insuficijencijom jajnika mogu povremeno, s vremena na vreme, imati ovulaciju, čak ostati trudne, što se dešava u 8-10% slučajeva. Žena u pravoj menopauzi ne može ostati trudna. Trudnoća nastaje zbog toga što ipak ostaje neka rezerva folikula (jajašaca) za oplodnju i pored toga što je praktično došlo do prekida hormonske veze između jajnika i hipofize, te kontrola hormona daje karakterističnu sliku menopauze.

Rana insuficijencija ovarijuma razvija se postepeno, tokom nekoliko godina, a simptomi najčešće ostaju neprimećeni, kako od strane pacijentkinje, tako i od strane nadležnog ginekologa. Budući da period u kome se javlja rana insuficijencija ovarijuma varira i može biti od 18. do 40. godine života - akutni simptomi koje imaju žene u menopauzi ovde najčešće nedostaju.

To znači da nema valunga ili su oni veoma retki i blagi, nema nervoze, poremećaja pamćenja ni depresije. Mogu se javiti znojenja pred jutro praćenja nesanicom, ali ni to nije često. Najčešći simptom je poremećaj menstrualnog ciklusa, koji se manifestuje neredovnim krvarenjima, odnosno amenoroičnim periodima do tri meseca, skraćenim i manje obimnim ciklusima. U ovakvim okolnostima nikako ne treba uzimati terapiju pre određivanje nivoa hormona.

Ukoliko sebe prepoznate u navednim simptomima, tražite od nadležnog lekara da date krv za FSH, LH i estradiol trećeg dana ciklusa ili, ukoliko ciklusa nije bilo dva meseca, dan za određivanje hormona nije bitan.

Najčešća pitanja pacijentkinja sa ranom menopauzom

Zašto su moji jajnici prestali sa radom?

Kod 90% pacijentkinja pravi razlog prestanka funkcije jajnika ne može da se pronađe. Poznato je da su jajnici veoma osetljivi organi i da operativni zahvat u abdomenu i bez ikakvog dodira jajnika dovodi do oštećenja njihove funkcije (npr. operacija slepog creva).

Hemioterapija zbog drugih maligniteta u organizmu ili zračenje trbuha takođe dovodi do prekida lučenja hormona iz jajnika. U ređim okolnostima, virusne infekcije i bezbolna zapaljenja jajnika dovode do rane menopauze (rane insuficijencije ovarijuma - Premature Ovarian Failure - POF), jer tada organizam umesto da napravi odbranu (antitela) od virusa, stvori antitelo na sopstvene ćelije, odnosno ćelije jajnika.

U takvim okolnostima, osoba obično ima i druge tzv. autoimmune bolesti, među kojima ja najčešća bolest štitne žlezde koja je prećana smanjenom funkcijom štitne žlezde, hipotireozom, ili bolest nadbubrežne žlezde, mada mogu biti zahvaćeni i drugi endokrini organi.

Prilikom traženja uzroka bolesti, kod velikog procenta mladih žena naveden je stres (gubitak drage osobe, razvod, rat, preseljenje i slično). Ukoliko postoji podatak da je po ženskoj liniji neko imao isti poremećaj, uzrok treba tražiti u naslednim činiocima.

Da li mogu da imam decu?

Rana menopauza ne razvija se naglo i prolazi kroz četiri različita stadijuma koje treba prepoznati.

Stadijum 1 primarne insificjencije jajnika - ovo je početak u kome je normalan nivo FSH (hormon hipofize), ali i pored toga što žena ne koristi zaštitu, ne dolazi do trudnoće, niti postoji odgovor jajnika na stimulaciju.

Stadijum 2 primarne insuficijencije jajnika - FSH je trećeg dana ciklusa na višem nivou od normalnih vrednosti i nema odgovora jajnika na FSH tokom programa stimulacije jajnika.

Stadijum 3 primarne insuficijencije jajnika - karakteriše visoka vrednost FSH i simptomi u vidu noćnog znojenja ili dnevnih valunga, suvoća vagine, poremećaji menstrualnog ciklusa u vidu skraćenih, čestih ciklusa, ili intermensturalnih krvarenja.

Stadijum 4 - prestanak ciklusa i veoma visoke vrednosti FSH. Šanse za trudnoću su veoma male i postoje samo u prvoj fazi poremećaja. Hormonska terapija je neophodna radi kvaliteta života i prevencije kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. U budućnosti će probleme verovatno biti moguće rešiti uz pomoć tuđih jajnih ćelija.

Lečenje simptoma menopauze

Akutne simptome nedostatka hormona jajnika tokom prvih godinu dana po prestanku menstrualnih ciklusa ima 75-85% žena. Oko 15-25% žena ove simptome ima do pet godina po nastanku menopauze, a oko 5% žena i duže.

Hormonska terapija je lek izbora za akutne simptome, jer je to jedina terapija koja nadoknađuje organizmu ono što nedostaje.

Sedamdesetih godina prošlog veka uvođenje hormonske terapije dovelo je do poboljšanja kvaliteta života mnogih žena. Međutim, pošto je ovom terapijom nadoknađivan samo jedan hormon jajnika, tj. estrogen, zapaženo je da žene koje su bile na terapiji imaju povećan rizik od karcinoma sluzokože materice (endometrijum).

Zbog toga je promenjena terapija, tako da je uveden i drugi hormon, progesteron, hormon koji takođe luče jajnici. Osnovni problem ranijeg stava pri lečenju akutnih simptoma bio je u tome što su mnogi lekari savetovali dugotrajnu primenu hormona, što znači i duže od 20 godina, te je rezultat bio rizik od karcinoma dojke.

Posle mnogobrojnih studija, današnji princip hormonske terapije jeste:

Poboljšati kvalitet života žene hormonskom terapijom u najmanjoj efikasnoj dozi.

Hormonsku terapiju ne davati bez jasnih indikacija, tj. uvida u to šta želimo postići.

Hormonsku terapiju ne davati pre urađenih osnovnih analiza i pregleda (biohemijske analize, pregled dojki, pregled uterusa i jajnika).

Redovne kontrole tokom terapije (najmanje jednom godišnje).

Ženama koje su operisane davati samo preparate koji imaju estrogen, a ne i progesteron, jer cilj davanja progesterona jeste zaštita sluzokože materice.

Hormonska terapija tokom prvih pet godina je bezbedna, a nastavlja se u dogovoru sa pacijentkinjom, na osnovu tegoba i faktora rizika koje žena ima u narednom periodu svog života.

Izbor preparata za terapiju zavisi isključivo od potreba organizma i udruženih bolesti koje žena ima u tom životnom periodu.

Hormonsku terapiju ne davati pet godina po nastanku menopauze, jer u tom slučaju ne lečimo akutne simptome, a žena ima već izražene degenerativne promene koje zahtevaju druge načine lečenja.

Hormonsku terapiju ne davati za lečenje već postojećih bolesti (ateroskleroza, osteoporoza, infarkt srca ili mozga).

Hormonsku terapiju davati za prevenciju akutnih simptoma i razvoja degenerativnih bolesti, posebno kod žena u kojih je menopauza nastala pre četrdesete godine života.

Doza i način primene moraju se individualizovati prema profilu pacijenta (tablete, flasteri, gelovi, injekcije, lokalno intravaginalno ili intrauterino).

Najčešće pitanje koje se postavlja pri uvođenju hormonske terapije jeste: da li ću dobiti karcinom dojke?

Karcinom dojke je multifaktornog porekla, a genetska predispozicija je izražena kod 20% žena (znači, postoji podatak da je majka, baba ili tetka imala karcinom), ali ni sve žene koje imaju podatak o bolesti u porodici neće dobiti karcinom. Daleko veći rizik za karcinom dojke imaju gojazne žene, žene koje konsumiraju veću količinu alkohola i kafe i žene pušači.

Karcinom dojke stoji pritajen dugi niz godina (10-15) pre perioda kada postane uočljiv, pa je zato neophodna kontrola dojki žena, bez obzira na to da li su na hormonskoj terapiji ili ne. Žene koje su na terapiji imaju prednost u tome što su na redovnim kontrolama i otkrivanje karcinoma je u ranoj fazi razvoja, što znači da je šansa za izlečenje veća.

Da li postoji alternativa - način ishrane, radi suzbijanja akutnih simptoma?

Na tržištu postoje mnoga sredstva koja u sebi sadrže soju i za koje postoji reklama da ublažavaju akutne simptome menopauze. Međutim, mnogobrojna ispitivanja pokazuju da je efekat ovih preparata na akutne simptome jednak efektu placeba (prazna tableta - tableta u kojoj nema aktivne supstance).

Stil života je veoma značajan za sve žene u periodu prestanka menstrualnih ciklusa. Savetuje se promena režima ishrane: manje crvenog mesa, više belog mesa i ribe, redukcija ugljenih hidrata (koncentrovanih slatkiša: čokolade, torte, sitni kolači), uvođenje u ishranu žitarica (ječam, heljda, žito, ovas) i redukcija masnoća (preporučuje se suncokretovo, maslinovo ulje), povrće - blanširano ili sveže.

Osim promene načina ishrane, savetuje se uvođenje fizičke aktivnosti (npr. ako nemate mogućnosti za aerobik, brzi hod najmanje tri puta nedeljno po 60 minuta). Uz to, savetuje se i prekid loših navika: konsumiranje cigareta, redukovanje unosa alkohola i kafe.

U praksi se koriste lekovi koji mogu imati povoljne efekte na akutne simptome. Ti lekovi imitiraju efekte hormona i primenjuju se samo kod onih pacijentkinja koje imaju apsolutnu kontraindikaciju za hormone (karcinom dojke, karcinom endometrijuma, infarkt srca ili mozga).

Izvor:zdravlje.krstarica.com

Preporučujemo:

Teskoba i strah - simptomi i lečenje

Teskoba i strah - simptomi i lečenjeTeskoba i različiti strahovi znak su anksioznih poremećaja. Strah i teskoba oduvek su postojali i oni su važan deo ljudskog postojanja. Normalni strahovi i teskobe pomažu nam da izbegnemo neprijatne i opasne situacije i zato imaju signalnu odnosno alarmnu"...

Grčevi kod beba - simptomi i lečenje

Grčevi kod beba - simptomi i lečenjeRani period razvoja vaše bebe obično je praćen nervozom izazvanom grčevima. Grčevi kod beba su normalna pojava, pa tako roditelji ne bi trebali puno da se sekiraju. Međutim uz savete pedijatra ili pak iskustva drugih roditelja možete lako i bezbolno ...

Najčešći simptomi depresije

Najčešći simptomi depresijeDonosimo vam deset uobičajenih simptoma depresije (simptomi depresije). Svake godine otprilike 9.5% Američke populacije pati od depresije. Depresija je opasna bolest koja utiče na svakodnevni život i uništava porodice. To je poremećaj koji kontroliše ...

Simptomi kompleksa manje vrednosti

Simptomi kompleksa manje vrednostiKoji su to simptomi kompleksa manje vrednosti i kako prepoznati da li postoje simptomi kompleksa niže vrednosti. Najbolji način za prepoznavanje kompleksa manje vrednosti je prepoznavanje njegovih simptoma. Postoje mnoge stvari koje bi mogle biti njegovi ...

Simptomi muškaraca koji su neverni

Simptomi muškaraca koji su neverniSimptomi nevernih muškaraca - simptomi muškaraca koji su neverni. Ukoliko želite da se osigurate unapred i saznate da li je muškarac koji je od nedavno pored vas neveran ili želite da proverite simptome koji ukazuju na ono čega se plašite - na pravom ste ...

Pogledajte i:

Kako da znam da li sam trudna? Simptomi

Kako da znam da li sam trudna? SimptomiRani simptomi trudnoće Bez obzira da li želite da zatrudnite ili mislite da ste već trudni, može da bude prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu da podnesu čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre da saznaju da li ...

Simptomi prehlade kod beba i kako im pomoći

Simptomi prehlade kod beba i kako im pomoćiVećina dece se prehladi 6 do 10 puta godišnje... Sećate se kako ste se loše osećali kada ste poslednji put bili prehlađeni? Probajte sada zamisliti kako se vaša beba oseća kad po prvi put iskusi prehladu? Za pojavu prehlade su odgovorni virusi. Zaraženi ...

Simptomi postporođajne depresije koje ne treba zanemariti

Simptomi postporođajne depresije koje ne treba zanemaritiRođenje bebe može biti jedno od najsrećnijih vremena u životu nove majke. Iako iskustvo ponekad može biti neodoljivo zbog stresa i iscrpljenosti, majke se uglavnom prilagođavaju svojoj novoj ulozi bez većih poteškoća. Ponekad, međutim, nove majke doživljavaju ...

Podočnjaci uzrok - lečenje

Podočnjaci uzrok - lečenjeJeste li među onim ženama koje na podočnjake stavljaju toliko korektora da vas prijatelji i kolege zovu rakun? Učinili biste sve da ih sakrijete, ali ne znate kako? Podočnjaci su rezultat nekih potencijalnih stvari koje se mogu događati u organizmu. Mnogo ...

Starenje kože kroz vreme: simptomi, uzroci i prevencija

Starenje kože kroz vreme: simptomi, uzroci i prevencijaKako vreme odmiče, tako se i naša koža menja. Godine sa sobom donose iskustvo, ali nas prvi znaci starenja uvek podsete da treba da naučimo još nešto o nezi kože. Danas vam dajemo odgovore za kojima tragate - kako da sprečite starenje kože, kako da utvrdite ...

Zanimljivo:

Najbolji prirodni načini za lečenje depresije

Najbolji prirodni načini za lečenje depresije340 miliona ljudi se bori sa depresijom, izdvajamo deset najboljih prirodnih načina za lečenje depresije. Od depresije boluje 340 miliona ljudi u svetu i nakon anksioznosti najčešći je psihijatrijski poremećaj. Simptome depresije ponekad je lako pomešati ...

Masna kosa i teme - prirodno lečenje

Masna kosa i teme - prirodno lečenjeProblemi sa kosom i temenom uglavnom se mogu rešiti jednostavnim kućnim preparatima. Ali valja imati u vidu da neke tegobe sa kosom, poput peruti i ispadanja kose, mogu upozoravati na lošu ishranu, previše stresa, nuspojave nekih lekova, hormonsku neravnotežu ...

Saveti za kreativnost

Saveti za kreativnostBiti kreativan je blisko povezano sa biti srećan. Pomislite na trenutke u kojima ste bili potpuno kreativni. Vremena u kojima su sati prolazili kao treptaj oka, kad ste bili potpuno izgubljeni u svojoj kreativnosti, potpuno fokusirani i slobodni. Sretna vremena...

Saveti za šminkanje

Saveti za šminkanjeŠminkajte se kao profesionalac uz pomoć naših saveta. Pročitajte kratke korisne savete za šminkanje kojih se treba pridržavati svaka žena. 1. Pribor za šminkanje Puder i rumenilo nanosite četkicama različitih veličina. Za puder uvek birajte što ...

Saveti za uspešnu vezu

Saveti za uspešnu vezuKorisni saveti za uspešnu vezu. Leptirići u stomaku i osmeh koji ne silazi sa lica 'posledice' su tek započete veze, ali kako bi pozitivan osećaj potrajao što duže postoje sitnice na koje je potrebno pripaziti. Iako nam pravila za dobru vezu već izlaze ...