Od boravka velikog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle u Beogradu, početkom juna, navršava se tačno 120 godina.
Tesla (1856-1943) je u jedinu posetu Beogradu doputovao 1. juna 1892, a sledećeg dana ga je, sa ministrom prosvete Androm Mitrovićem, u svečanu audijenciju primio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović.
U Beogradu je proveo ukupno 31 sat, od 1. do 3. juna i odlikovan je Ordenom Svetog Save drugog stepena. Tokom boravka u Beogradu on je posetio i Narodni muzej i Veliku školu (odnosno Univerzitet), gde se obratio studentima i profesorima, a sa fizičarem Ðorđem Stanojevićem, zaslužnim za početke elektrifikacije Srbije, razgovarao je o započetoj gradnji električne centrale u Beogradu.
"Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu Srpstva u svetu", rekao je Tesla obraćajući se studentima.
Nedaleko od današnje Mostarske petlje, na Topčiderskom brdu, najverovatnije u vili kod Vajfertove pivare, priređena je velika manifestacija u njegovu čast.
Između ostalih, tom prilikom pozdravio ga je i veliki srpski pesnik, lekar Jovan Jovanović Zmaj, pročitavši pesmu dobrodošlice Tesli. Tesla je inače bio veliki poštovalac Zmaja i prevodio ga je na engleski.
Gledao sam emisiju na televiziji o Djordju Vajfertu, odusevio sam se sta je sve uradio za Srbiju a najvise me je odusevilo sto je priredio bal u cast dolaska Nikole Tesle!
Kako je sve ovo lepo...Srbiju i srpski narod bilo je poštovano u celom svetu. O Vajfertu, mnogi ne znaju ni ko je...pa eto ideje za prosvetne radnike, da mimo udzbenika, nešto deci kažu o ovom čoveku.
Taj njegov život u hotelu je, takođe, nešto sasvim nesvakidašnje? - Tesla je bio jako bogat i uspešan u određenom periodu svog života, iako se obično misli da je njegov život u tom smislu onako neki poluporaz, što bi se možda i moglo reći za onu drugu fazu...
Tesla je uvek bio među posebnim naučnicima, zbog jasnoće i čiste misli, što se ipak ne može reći za neke druge naučnike ni danas, na žalost. Tesla, čuveni građanin sveta, kako je sebe zvao - uvek je bio ispred vremena... Kako je Tesla zasmišljao naše ...
Američki glumac igraće u adaptaciji igre Dark void , u kojoj je naučnik jedan od glavnih likova. Igra Dark void prati pilota Vilijama Greja, koji nestaje u Bermudskom trouglu i stiže u paralelnu dimenziju kojom vlada zla vanzemaljska rasa...
Nikola Tesla je još davne 1932. pisao o neutrinima koji putuju brže od svetlosti Sjajno 63 Zabavno 18 Zastrašujuće 10 Dosadno 5 Dokle više 6 Kreativno 15 Dno dna 9 Konačno 18 Rezultati koje su zabeležili naučnici u CERN-u mogli bi biti dokaz kako je putovanje ...
Trodimenzionalni ulični crteži su definitivno najpopularniji u SAD i Nemačkoj. Možda se zbog toga i veliki ruski umetnik Nikola Arnt (Nikolai Arndt) preselio u Nemačku. Nikola ne samo da se oslanja na crtanje kredom po ulici, on se i profesionalno bavi umetnošću...
Genijalni srpski naučnik Nikola Tesla, uz mnoge druge moderne tehnologije i sredstva komunikacije, predvideo je i mobilne telefone. List Popularna mehanika prenosi Teslino izlaganje o budućnosti tehnologije, koje je Tesla predstavio na manifestaciji ...
Tesla ima veoma smele planove. Do 2015. godine godine proizvodiće 200.000 automobila godišnje, a među njima će biti i velikoserijski konkurent za BMW serije 3, koji će biti u ponudi samo na električni pogon... Tesla serije 3 dobiće potpuno novu ...
Da li ste se nekad zapitali kako proizvođači video igrica uspevaju da reprodukuju tako uverljive zvukove? Microsoft Game Studios se, zbog tog problema, nedavno obratio za pomoć u Tesla Motors. Trebali su da snime zvukove škripanja guma, a savršenom platformom ...