Kokteli - Odgovori na najčešća pitanja

Kokteli - Odgovori na najčešća pitanja

Foto: sxc.hu

Kokteli - Odgovori na najčešća pitanja

Kokteli - Odgovori na najčešća pitanja od profesionalnih šankera koji rade u luksuznim hotelima i restoranima. Za vas smo se raspitali:
Koji su kokteli najpopularniji?
Koja alkoholna pića se najviše koriste u koktelima?
Koje voće najčešće pliva u koktelima?
Ko najčešće konzumira koktele i u kojoj količini?
Da li su kokteli sezonska pića?
Koliko je konzumentima, s obzirom na širinu ove kategorije, važna preporuka barmena?
Kako se kokteli služe?

Legende o najpoznatijim koktelima na svetu

Otkrili su nam koji su to najčešći i najpopularniji načini pripreme kotela kao i važnost dekorisanja koktela.

Koji su kokteli najpopularniji?

Nakon talasa kreiranja novih koktela (od kojih su neki zapamćeni i ostali kao stalna ponuda, a neki zaboravljeni kao svaki trenutni hit), moj izbor bi svakako bili sledeći: Margarita, Mojito, Mai Tai, Blackberry Crush, Bloody Mary, Daiquiri, Long Island, Cuba Libre, Caipirinha, Eclipse, Pina Colada... Svakom gostu koji već nema svog favorita bih bez ustezanja i od srca preporučio jedan od ovih oprobanih koktela

Na moje lično i zadovoljstvo naših gostiju i konzumenata, uspeli smo da popularizujemo dosta novih lepih koktela među kojima bih svakako izdvojio sledeće: Alexandria, Dolphin Dream, Gin Melon, Buble Gume, Gorila Milk, Van Gogh... Naravno, neizostavni su i opšte poznati klasici: Mojito, Cuba Libre, Daiquiri, Bacardi Cocktail, Sky Light, Cosmopolitan.

Koja alkoholna pića se najviše koriste u koktelima?

Kokteli se uglavnom sastoje iz četiri dela: osnovne ili baze koktela, komplementarnog sastojka, modifikatora i gamiša. Osnovu koktela čini alkoholno piće, koje zauzima najveći procenat u sastavu koktela. Najčešće birana pića za bazu koktela su votka, džin, tekila, viski, konjak, absent, rum...
Komplementarni sastojak se meša sa bazom. U grupu komplementarnih sastojaka spadaju vermuti, likeri, sokovi. Modifikator je sastojak koji u sastavu koktela učestvuje u vrlo maloj količini od samo nekoliko kapi pa do najviše 1cl. Njegova osnovna uloga je da modifikuje koktel, odnosno da akcentira određenu aromu, ukus ili boju. U grupu modifikatora spadaju angostura bitter, grenadir i slično.
Kada napravimo koktel na red dolazi garniš. Garniš predstavlja konačno ukrašavanje koktela. Svaki garniš treba da bude svež i kvalitetno pripremljen i naravno atraktivno dodat koktelu. Najčešći garniši su limun, limeta, pomorandža, ananas, koktel trešnje.
Za dobar koktel često nam zatreba med, mleko i naravno uvek led.

Prilikom pripremanja koktela alkoholnih pića najčešće se koristi, kako ga mi barmeni zovemo, osnovni alkohol tj. votka, rum džin tekila, brendi, viski ali su svakako neizostavni i likeri koji određuju karakter i notu koktela: voćni, biljni, krem...

Koje voće najčešće pliva u koktelima?

Za prirpremu garniša od presudnog je značaja da imamo sveže i kvalitetno voće. U svakom ozbiljnom baru uvek mora biti limuna, limete, pomorandže, ananasa, jabuka, kivija, banana. Naravno, tu su i sveže jagode i maline koje su izuzetno zastupljene u koktelima, kao i biljka za dekoraciju i aranžiranje koktela - sveže listove nane i celera

Kada je o opštepoznatim koktelima reč, oni moraju biti garnirani upravo onako kako su i nastali ili kojoj disciplini pripremanja koktela pripadaju. Kako je barski posao jedan od najkreativnijih, on ipak dopušta da, kod nastanka nekog novog koktela ili discipline, se shodno tome kreira i garniš. Od voća koje se koristi svakako su najzastupljeniji ananas, pomorandže, limun, limeta, banane, jagode, koktel trešnjice...

Ko najčešće konzumira koktele i u kojoj količini?

Većina gostiju su inostrani gosti (čak oko 70%). Oni dolaze iz zemalja koje odavno imaju formiranu kulturu ispijanja koktela. Poseduju izgrađene navike i njihove želje su apsolutno definisane. Dobro znaju šta žele, to naručuju i očekuju da dobiju upravo onakav koktel kakav su poželeli. Naravno, mi im u tom smislu izlazimo u susret i ispunjavamo sve njihove zahteve. Asortiman pića u baru je upravo takav da može da pokrije apsolutno sve poznate koktel kombinacije, a majstori spravljanja koktela spremni su da svakom gostu udovolje u punoj meri.

Na sreću, i kod nas je polako iščezla predrasuda da su kokteli pića (isključivo) za dame, mada su svakako pripadnice lepšeg pola češći konzumenti. Ljudi uglavnom misle da kada popiju dva koktela treba da budu dobro pripiti, što je potpuno pogrešan stav. Kokteli treba da se konzumiraju umereno i sa uživanjem, jer lepo podižu raspoloženje.

Da li su kokteli sezonska pića?

Mada mnogi imaju predubeđenje da su kokteli vezani za letnje sezone, to nije slučaj. Koktli se piju nezavisno od sezone. U užitku ispijanja koktela presudna je isključivo navika i afinitet gosta. U tom smislu, barovi moraju biti tako opremljeni da u svako doba godine mogu da pripreme bilo koji koktel.

Kokteli nisu sezonska pića odnosno kozumiraju se tokom cele godine. Naravno, postoje discipline tj. načini pripremanja koji su karakterističniji za određenu sezonu poput recimo frozen drinksa koji se češće konzumira tokom leta (priprema se u blenderu).

Koliko je konzumentima, s obzirom na širinu ove kategorije, važna preporuka barmena?

Pored gostiju koji imaju svoj omiljeni koktel ili pak znaju koja kombinacija pića u koktelu im najviše prija, ima i gostiju koji vole da eksperimetnišu sa novim ukusima. U tim slučajevima sigurno je veoma važna preporuka barmena, kao dodatno objašnjenje o sastavu koktela. Često važnu ulogu ima i atraktivnost imena koktela, što kod konzumenta budi želju da ga proba. U tom smislu moglo bi se reći da primat imaju gosti ženskog pola, pa im sa zadovoljstvom objasnimo šta koji koktel u sebi sadrži i damo svoju preporuku, ukoliko se to on nas traži.

Mislim da je izuzetno važna, jer će iskusan barmen, uz konsultaciju sa konzumentom o jačini, disciplini i ukusu, na pravi način zadovoljiti gosta za barom i pogoditi njegov ukus.

Kako se kokteli služe?

Uvod u svaki dobar koktel su kvalitetni koktel sastojci, edukovan koktel majstor i dobar barmenski alat. Kada napravimo dobar koktel, da bi užitak bio potpun, potrebno ga je na najatraktivniji način servirati gostu. U zavisnosti od vrste i u skladu sa količinom, koktel služimo u čašama predviđenim i adekvatnim za njegovo služenje. Čaše od kristala i nerđajućeg čelika. Svakako najpoznatije čaše za serviranje su martini čaša, shot glass, tambler, old-fashioned, highball, hurricane glass, embassy glass i druge. Adekvatna češa i dekoracija čine da posluženi koktel kod gosta budi i vizuelno zadovoljstvo.

Postoje različiti načini posluživanja koktela, u zavisnosti od kategorije, od toga da li se služe pre večere, posle večere, kao long drink, ili u zavisnosti od načina pripremanja: muddle, blended, layered, shake, stir... Ono što je ipak zajedničko za sve koktele je da se, na zadovoljstvno barmena i gosta, uvek pripremaju i poslužuju sa osmehom.

Načini pripreme

Stir/mešanje
- Napuniti čašu za mešanje kockicama leda tako da bude 3/4 puna
- Sipati pića preko leda prema receptu
- Koristeći barsku kašičicu nežno promešati sastojke u čaši, praveći tri kruga kašičicom
- Sipati sadržaj iz čaše za mešanje u koktel čašu
- Dekorisati (metod stir se najčešće koristi za koktele koji sadrže džin)

Layering/slaganje
- Sipati prvo piće u barsku kašičicu tako da se iz nje preliva u koktel čašu
- Sipati drugo piće u barsku kašičicu tako da se iz nje preliva preko prvog pića u koktel čaši, i ponavljati proceduru dalje, prema receptu
- Koristiti ovu metodu da bi se pića naslagala jedno preko drugog
- Ne mešati

Roll/rolanje
- Koristi jednu čašu i jedan koktel šejker ili dve čaše
- Napuniti jednu čašu sa kockicama leda do ivice
- Sipati pića preko leda
- Presuti sadržinu u drugu čašu ili koktel šejker
- Ponovo ih vratiti u prvu čašu
- Procediti i služiti ili služiti sa ledom

Shake/mućkanje
- Napuniti koktel šejker kockicama leda tako da bude 3/4 pun
- Sipati pića preko leda i zatvoriti šejker
- Mućkati pokretima gore-dole petnaestak sekundi, držeći rukom poklopac šejkera da se piće ne bi prosulo
- Sipati sadržaj iz šejkera u koktel čašu
- Dekorisati

Build/građenje
- 3/4 koktel čaše napuniti ledom
- Sipati prvo žestoko piće u koktel čašu
- Preko njega ispati drugo piće i nastaviti dalje onim redom kojim je to naznačeno u receptu
- Pomešati barskom kašikom
- Dekoracija

Muddle/gnječenje
- Na dno koktel šejkera ili mix glassa staviti sastojke koje je potrebno izgnječiti, na primer limetu i šećer
- Gnječiti ove sastojke, snažnim pokretima gore-dole koristeći cocktail muddler
- Kada su izgnječeni sastojci pustili sokove, preliti ih pićem i ledom
- Mućkajte ili miksujte piće u koktel šejkeru
- Procedite tečnost u koktel čašu.

Dekorisanje koktela

Koktel se obično ukrašava kriškama jedne ili dve vrste voća, biljkama ili čeri garnišem koji ili dopunjuju ukus pića ili su tu zbog kontrasta u boji. Ponekad ovi ukrasi ispunjavaju oba zadatka. Naravno, garniš se koristi u razumnoj meri, tako da ne nadjača ukus pića. Kada se koktel dekoriše kriškom voća, takođe moramo biti pažljivi kada je količina u pitanju: ako su kriške pretanke izgledaće oronulo, a ako su predebele narušiće izgled i ukus koktela.

Najpoznatiji garniši uključuju voće kao što je limeta, pomorandža, limun, trešnja, ananas, egzotično voće, jabuka, kajsija, banana, dinja ili grejpfurt. Kao dekoracija se mogu koristiti i masline, stabljike celera, bobičasto voće, suve grožđice, čeri paradajz, nana, avokado. Takođe, čokolada u prahu, rendana ili seckana, kafa u prahu ili zrnu, oraščić, cimet. Naročito su atraktivni ukrasi poput spirala od limunove ili pomorandžine kore, maraskino trešnja, kao i venci od soli i šećera kojima se ukrašava rub čaše, kao kod Margarita koktela. Ostali dodaci koktelima su slamčice, kišobrančići, koktel štapići za mešanje, zastavice, ali i cveće. Najpopularnije su ruža, orhideja i lavanda.

Kokteli sa kafom - recepti

Izvor:Opusteno.rs

Komentar: Kokteli - Odgovori na najčešća pitanja

i lepog izgleda , ukusa i mirisa . nekad sam voleo da pravim onako za sebe bice da sam omatorio , niti pijem niti ih vise pravim .....
ali t je stvarno umetnos napraviti dobar koktel

Preporučujemo:

Kokteli sa pivom

Kokteli sa pivomKoktel sa pivom? Pravim pivopijama ovo sigurno zvuči kao najveća glupost na svetu, ali ako ste se već navukli na razne ukuse koktela, neće vam biti teško mešati neki od ovih sjajnih recepata za stvarno osvežavajuća pića. Recimo, pivo sa lubenicom ...

Kokteli sa kafom - recepti

Kokteli sa kafom - receptiKafa ne mora da se pije samo kao napitak, već se odlično uklapa kao sastojak u mnogim koktelima. Neki od njih su prilično jednostavni i možete ih napraviti sami kod kuće, dok je druge možda ipak bolje probati tamo gde znate da su barmeni dobri. Kokteli ...

Najtraženiji klasični kokteli

Najtraženiji klasični kokteliNajtraženiji klasični kokteli u ugostiteljskim objektima. Ukoliko ste ljubitelj koktela verovatno ste čuli ili probali većinu koktela sa naše liste. Ukoliko želite da probate koktel, a nemate ideju, pomoćićemo vam sa listom koktela koji se najčešće ...

Najskuplji kokteli na svetu

Najskuplji kokteli na svetuKokteli se prvi put spominju 1806. godine kada je objavljen priručnik u Hudsonu, New Yorku, te je prvi put na papiru zabeleženo pitanje i odgovor- Šta je to koktel? Pisani odgovor je glasio ovako: Koktel je stimulativno alkoholno piće sačinjeno od ...

Najosvežavajući letnji kokteli

Najosvežavajući letnji kokteliLeto je vreme za opuštanje, sunčeve zrake i, naravno, osvežavajuće koktele koji će vam pomoći da se rashladite i uživate u toplim danima. Bez obzira da li preferirate voćne eksplozije, blage ukuse ili egzotične mešavine, ova lista najosvežavajućih ...

Pogledajte i:

Pitanja za prvi izlazak - 150 zanimljivih pitanja

Pitanja za prvi izlazak - 150 zanimljivih pitanjaEvo naše liste pitanja za prvi izlazak - sastanak. Savršeno za pronalaženje stvari koje su vam zajedničke na tom famoznom prvom izlasku. Zapamtite da je svrha ovih pitanja da vam olakšaju prirodan razgovor, a ne samo da ih začinite pitanjima. Jednom kada ...

Pitanja na prvom sastanku

Pitanja na prvom sastankuOd prvog sastanka neko očekuje mnogo, a neko malo, u svakom slučaju, tada se dvoje ljudi trude da što više saznaju jedno o drugom i pokušaju da prokljuve da li bi tu nešto moglo da ispadne. Postoje neka pitanja koja su prilično pogodna za prvi sastanak - nisu ...

Kreativna pitanja za prvi izlazak

Kreativna pitanja za prvi izlazakPOSAO, horoskopski znak i najdraži bend su definitivno stvari koje ćeš ga pitati na prvom izlasku, ali ova su pitanja već toliko standardna da ponekad mogu biti dosadna. Ako postaviš ova pitanja, sigurno ćeš dobiti zanimljive odgovore, a oboje ćete se ...

Trik pitanja za prvi sastanak

Trik pitanja za prvi sastanakPovršnim pitanjima možete da saznate sve što vas zanima o potencijalnom partneru već na prvom sastanku, a da on ne primeti šta u stvari želite da saznate. Prvi sastanak je uvek pomalo čudan. Hteli bi sve da znate, ali se plašite da pitate. Frajeri se uglavnom ...

Pitanja za prvi sastanak koja će navesti do zaljubljivanja

Pitanja za prvi sastanak koja će navesti do zaljubljivanjaOvih 36 pitanja će vas navesti da se zaljubite u bilo koga! Psiholozi su osmislili studiju po kojoj se svako u svakoga može zaljubiti. Ivona i Vuk pristali su na eksperiment iza kojeg stoji grupa ozbiljnijih naučnika koju je predvodio psiholog Artur Eron sa ...

Zanimljivo:

Pitanja za prvi izlazak koja će ga zaintrigirati za drugi

Pitanja za prvi izlazak koja će ga zaintrigirati za drugiPrvi izlazak? Ovo su pitanja koja će ga naterati da te pozove i na drugi! Ponekad čak i nije stvar u tome da nemamo o čemu pričati, nego se jednostavno ne znamo snaći u stresnoj situaciji. Muškarci se obožavaju hvaliti vlastitim talentima. Neprijatna tišina ...

15 pitanja koja treba sebi da postavite posle prvog sastanka

15 pitanja koja treba sebi da postavite posle prvog sastankaPonekad odeš na sastanak koji te obori s nogu. Drugi put odbrojavate minute do kraja večere. Ali često prvi sastanci nisu tako crno-beli, i iako je možda bilo trenutaka u kojima ste uživali, postoji oklevanje koje jednostavno ne možete da primetite. Umesto ...

Top saveti za organizaciju devojačke večeri

Top saveti za organizaciju devojačke večeriDevojačko veče je poseban događaj koji obeležava kraj jedne faze života i početak novog poglavlja. Ali, organizacija ovog događaja može biti zabavna, ali i izazovna. Stoga i nečudi što se devojke sve češće obraćaju za pomoć agencijama i stručnjacima ...

Uspešan koketni susret uz 3 koraka do uspešnijeg flertovanja

Uspešan koketni susret uz 3 koraka do uspešnijeg flertovanjaSvi imamo očekivanja o redosledu kojim bi se događaji trebali dogoditi. Ovaj mentalni poredak događaja se često primer scenarija je jelo u restoranu: kada posetimo restoran, očekujemo da se događaji odvijaju određenim redosledom - mi će biti vidljivi za ...

Kako privući mušku (ili žensku) pažnju flertovanjem

Kako privući mušku (ili žensku) pažnju flertovanjemJedan od tih prvih koraka udvaranja, zabavljanja i parenja je da potencijalni ljubavnik primeti. Ponekad su, međutim, ti prvi koraci najteži. Kako naterati tog zgodnog momka u baru da dođe i pozdravi se? Kako naterati slatku devojku u kafiću da se osmehne i ćaska...