opusteno logo

Recept: Vanilice

Vanilice. Koji jednostavan kolačić, a tako neprevaziđeno dobar. Interesantno da ih nikada ne pravim, ne znam ni sama zašto. Par puta godišnje nas baka mog muža natovari vanilicama i onda jedemo kao nezdravi. Baka ih pravi malecke, jedva 3 cm u prečniku, a buckaste, budu otprilike visoke koliko i široke. Mnogo budu slatke tako malene.

Kažu da mogu da stoje mesecima. Mogu, ako se ne pojedu za par dana. Poznato je da ovi keksasti kolači treba da odstoje u zatvorenoj kutiji ili kesi, i da su tek posle par dana pravi, kad malo omekšaju. Ove vanilice sa slike jednostavno nisu uspele da dočekaju taj stadijum svog sazrevanja, nestale su u cvetu mladosti :)

Da budem sasvim iskrena, ne žalim ih baš previše, kad su tako neuviđavne. Kao i svi sitni kolači, uostalom. Baš zato što su sitni, ne navode me da obraćam pažnju na količinu pojedenih komada. "Pa sitni su, šta, jedan ovaj, jedan onaj...". Tako me uvek prevare, i prejedem se slatkiša očas posla. Kad lepo imam komad kolača na tanjiru, ili parče torte, onda fino vidim od početka kakav je zadatak stavljen pred mene, pa mogu da ga sagledam, izanaliziram, popričam sa njim malo ako treba, savladavam u cugu ili u etapama... A ne ovako. Zločeste vanilice!

nacin primpreme vanilica 0

fb comment

Pravila sam ih po bakinom receptu. Nemam tu mikro modlicu pa sam koristila najmanju rakijsku čašicu. Mnogo ne volim da radim sa keks testom, nekako me uvek manje sluša od kiselog, a i uzme mi vremena ljudski. Malo je falilo da se odlučim na četvrtaste vanilice, kao što sam uobličila čokoladni keks sa rogačem, a sve da bih skratila posao oko vađenja kružića, prebacivanja na pleh, pa skupljanja restlova i opet u krug... Nisam, ipak. Dužna sam toliko ispoštovati bakin recept. Prvi put, za sledeći ne garantujem da neće biti kockaste : ]

nacin primpreme vanilica 1

fb comment

Recept za vanilice:

Sastojci:
200 g masti
100 g šećera
5 kesica vanilin šećera
1 jaje
1 žumance
380-400 g brašna
džem od kajsije
prah šećer

Postupak:
1. Mast sobne temperature penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati jaje i žumance pa mutiti još malo.
2. Dodati brašno i varjačom promešati, pa rukom umestiti testo dok se ne sjedini. Testo će biti masno, i malo mrvljivo.
3. Pleh poprskati vodom pa obložiti komadom pek papira iskrojenim prema veličini pleha. Radnu površinu minimalno postuti brašnom, testo razvući na debljinu 7 mm, pa okruglom modlom vaditi kružiće i ređati na pleh.
4. Peći na 180°C oko 10-12 minuta, pazeći da ne požute i ne prepeku se.
5. Spajati dva po dva keksića malom količinom džema od kajsija. Ostaviti neko vreme da se zalepljeni keksici učvrste (sveže zalepljeni klize jedan sa drugog) pa obilno uvalajti u prah šećer. Čuvati u poklopljenoj kutiji. Posle par dana vanilice će omekšati, do tada su krckave. Otpilike se dobije oko 160 keksića, za oko 80 vanilica, a peku se bar iz dve ture, mada to zavisi od debljine na koju se razvalja testo i veličine modle.

ovakve vanilice pravim i ja...recept je super...samo sto to kod mene ne moze da odstoi...jedu se kad se malo ohlade...

Mama, hocu vanilice !

svaka cast :ok ja doduse neznam da pravim ali zato znam dobro da ih jedem :mrgreen:
trebale bi da odstoje bar jedan dan ali od toga nema nista sve se pokrka :lol:

Recept: Rum kuglice

Recept: Rum kuglice

Jako lep recept za rum kuglice. Ove posne kuglice su izvanrednog ukusa, a spremaju se lako i brzo. Odlično su rešenje za posne dane kada vam treba brza poslastica. Naravno možete ih praviti i svakodnevn. Potreban materijal: - 250g margarina - 150g šećera u prahu ...

Recept: Pancerote

Recept: Pancerote

Pancerote su jako ukusan obrok uz društvo i recimo pivo... Sastojci za 4 porcije 500 g brašna 3 jajeta 250 g šunke 300 g kačkavalja šećer 1 svež kvasac 2 dl mleka 100 ml ulja, ulje za prženje Priprema Mleko stavimo da se zagreje. U dubok sud stavimo kvasac, dodamo ...

Recept za spanać

Recept za spanać

- kg spanaća - 1 manji luk - začin c - malo šećera - malo brašna - ½ l mleka - čen belog luka Na pijaci možete odmah kupiti očišćen list spanaća, a ako takav ne nađete moraćete sami da ga preberete,odstranite koren i peteljke do lista.Dok spanać čistite i perete stavite ...

Recept za pasulj

Recept za pasulj

350 gr pasulja (dovoljno za pet osoba) velika glavica luka malo slanine (ako volite) suvo meso po želji ili kobasice začin c aleva parika brašno za zapršku Pasulj se prvo prebere,tj.očisti od oštećenog zrna, opere i stavi da prokuva u manjoj šerpici.Vodu ...

Recept za kajzerice

Recept za kajzerice

Potrebno je: - 1/2 l mleka - 1 čaša ulja - parče kvasca - 3 kašičice soli - 3 kašičice šećera - 1/2 praška za pecivo - 800 g brašna - Od navedenih sastojaka umesi testo i ostavi da naraste. Ponovo premesi i rastanji oklagijom debljine 1-1,5 cm. Čašom vadi pogačice i poređaj ...

Recept: krofne

Recept: krofne

Te preslatke krofne. Svi ih volimo i rado se sećamo kako su naše bake pravile krofne. Ukoliko želite da se prisetite starog dobrog ukusa koji ste baš vi napravili poslušajte naše savete, odnosno recept, za pravljenje krofni. Uživajte. Sastojci za pripremu ...

Recept: Škembići

Recept: Škembići

Škembići su mekši ako ih ostavite 2 sata u hladnoj vodi prije kuvanja. Sastojci 1 kg škembića (tripice, fileki) 2 dl ulja 4 glavice luka 4 češnja belog luka 1-2 šargarepe paradajz konzerva čaša belog vina 1 kašika crvene paprike po ukusu ljuta paprika i ostali ...

Recept: Zeljanica

Recept: Zeljanica

Sastojci ½ kg kore 350 g mlađeg sira (kravlji) 250 g kisele pavlake 1 kg spanaća (ili zelja) 150 ml mleka 100 ml slatke pavlake (umućene) 3 kom. jaja so (po ukusu) Ostali materijal: 100 ml maslinovog ulja Priprema Kiselu pavlaku pomešati sa umućenom slatkom...